Mohon Sekarang

Personal LoanBusiness Loan

Collateral. (Tick this box if you have collateral)

Personal Information

Other Information

Soalan Lazim Mengenai Pinjaman Perniagaan

Why businesses require a business loan?

Mengapa perniagaan memerlukan pinjaman perniagaan?
Pinjaman perniagaan (juga dikenali sebagai pinjaman komersial) biasanya diambil atas pelbagai sebab. Sesebuah organisasi atau perniagaan kecil yang baru mungkin perlu mempunyai pembiayaan yang terjamin untuk mengekalkan operasi perniagaan, memerlukan sumber untuk membeli peralatan perniagaan, membuka cawangan lain, atau ingin melakukan apa-apa jenis pengembangan perniagaan.

Pinjaman ini bukan sahaja sangat berguna untuk perniagaan kecil malah ia juga mudah untuk didapati kerana terdapat banyak bank yang memberikan pinjaman kepada pemilik perniagaan yang mempunyai skor kredit 720 atau lebih berserta dengan pelan perniagaan yang baik dan pendapatan yang stabil. Organisasi baru atau peniaga kecil boleh menggunakannya untuk membina modal perniagaan mereka sebelum perniagaan syarikat boleh berkembang luas dan mereka sudah mempunyai cukup wang untuk pengembangan tersebut maka mereka boleh memohon pinjaman untuk perniagaan yang akan membolehkan mereka mengendalikan semua perbelanjaan tambahan dengan mudah.

Apakah kebaikan pinjaman perniagaan terhadap organisasi kecil?

Di antara beberapa faedah pinjaman perniagaan, salah satu kelebihannya yang terbaik adalah jika pinjaman PKS di Malaysia diberikan kepada entiti korporat, dan kemudian ia gagal, pinjaman tersebut biasanya tidak perlu dibayar balik oleh pemilik perniagaan itu. Sekiranya perniagaan mengalami kegagalan, atau perniagaan dijual, pinjaman koperasi boleh membantu membayar balik sebahagian daripada aset yang dipinjam. Ramai pemilik perniagaan yang menyimpan peluang yang tidak ternilai ini apabila mendapat pinjaman kerana dalam kes ini perkongsian sahaja yang akan menjadi muflis jika berlaku kegagalan kredit, bukan pemilik itu sendiri.

Bagaimana untuk mendapatkan pinjaman perniagaan?

Sekiranya anda mahukan pinjaman koperasi di Malaysia dari bank seperti Easyloan88.com maka anda perlu meletakkan diri anda dalam kedudukan sebagai pemberi pinjaman. Dan, anda perlu memikirkan mengapa mereka harus memberi pinjaman peniaga kecil kepada anda? Semasa memohon pinjaman komersial, anda perlu menganggap seperti anda sedang ingin memohon pekerjaan.

Bukan sekadar mempunyai resume yang mengagumkan, malah anda perlu menunjukkan permohonan yang cemerlang. Ini bertujuan untuk pemahaman situasi kewangan dan memilih apa yang anda boleh gunakan sebagai jaminan, yang mungkin akan melibatkan tempat tinggal anda juga. Para peniaga yang benar-benar mempunyai keyakinan terhadap perniagaan mereka, pendapatan dan kualiti kredit adalah beberapa kunci faktor untuk mereka mendapatkan pinjaman.

Dokumen yang diperlukan untuk pinjaman perniagaan kecil:

Dokumen asas yang diperlukan oleh pemilik perniagaan untuk mendapatkan pinjaman koperasi di Malaysia termasuklah:

  • Penyata bank
  • Penyata keuntungan dan kerugian
  • Penyata Imbangan
  • Skor kredit peribadi
  • Maklumat cukai peribadi dan perniagaan
  • Jadual hutang perniagaan
  • Kakitangan dan rekod gaji
  • Lesen perniagaan, permit dan kelulusan

Bolehkah perniagaan dengan kredit yang teruk boleh mendapatkan pinjaman perniagaan kecil?

Terdapat banyak bank yang memberi pinjaman koperasi di Malaysia kepada perniagaan yang mempunyai kredit yang teruk. Walau bagaimanapun, kadar faedahnya adalah sangat tinggi berbanding dengan yang lain. Jadi, sekiranya anda memerlukan pinjaman perniagaan atau pinjaman koperasi dan mempunyai kredit yang teruk maka anda perlu memastikan terlebih dahulu bahawa anda boleh membayar balik dengan kadar faedah yang tinggi.

Bagaimana untuk mendapatkan pinjaman perniagaan kecil di Malaysia:

Perniagaan atau entiti yang kecil boleh mendapatkan pinjaman peribadi koperasi di Malaysia secara mudah dengan menghubungi EasyLoan88 (www.easyloan88.com). Syarikat ini adalah pemberi pinjaman wang berlesen yang terdiri dari sebuah pasukan dan individu-individu yang berpengalaman yang akan menyediakan pinjaman untuk memenuhi segala keperluan perniagaan.